Karate-Do er et udtryk på japansk, der kan oversættes som “den tomme hånds vej” (kara-tomhed, te-hånd, Do-vej), som giver en idé om betydningen af ​​denne kampsport, hvor der findes alle former for forsvar, angreb, knockdown, dislokation og immobiliseringsteknikker men altid uden våben.

Karate fungerer ikke kun som personligt forsvar, men som en sport og som en filosofi.

Der er et afgørende motto i Karate-Do: “Karate ni sente nashi”. Dette betyder “i Karate er der intet angreb”. Det beskriver perfekt karatekas tankegang, hans viden bør ikke bruges til at angribe nogen, kun i det sidste tilfælde af selvforsvar eller til forsvar for andre. Formålet med karate er “hikken hisatsu”, at “dræbe med et slag”. Forsigtighed og ydmyghed er to begreber, der traditionelt følges af udøvere af denne kunst.

Den mest populære karatestil i verden er Shotokan -stilen, opfundet af Gichin Funakoshi. Han sagde, at alle kampsport, der ikke indeholder “rei”, ikke er kampsport, men blot vold. “Rei” betyder ærbødighed og respekt, og i karate har den form af en salut.

De tre grundlæggende søjler i karate er: Kihon, Katas og Kumite.

Kihonen består af tidligere definerede øvelser, katas er øvelser, der består af mange på hinanden følgende bevægelser. Og Kumite er øvelser med en partner.